Arkisto
Uutiset 19.03.2019
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto valvoo tänä vuonna jälleen kadmiumin ja lyijyn pitoisuutta ja nikkelin liukenemista koruista ja kelloista sekä selvittää nikkelin liukenemista silmälasin kehyksistä. Osana erityistä huolta aiheuttavia aineita koskevien velvoitteiden valvontaa kiinnitetään huomioita EU:ssa rajoitettuihin palonestoaineisiin. EU-laajuisessa biosidivalvonnassa tarkastetaan erityisesti retkeily- ja ulkoilutekstiilien mahdollista biosidikäsittelyä. Kuluttajille suunnatulla Luulot pois kemikaaleista - kampanjalla pyritään karsimaan vääriä uskomuksia ja tarjotaan faktatietoa kemikaaliturvallisuudesta.
Tukesin kemikaalivalvonnan kenttään kuuluu paljon: erilaiset teollisuus- ja kuluttajakemikaalit, biosidit, kasvinsuojeluaineet ja kosmeettiset valmisteet, vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, paristoissa, akuissa ja pakkauksissa, jalometallituotteet, kellot ja korut sekä kemikaalit muissa esineissä. Virastossa tehdäänkin valvontaa riskiperusteisesti pääasiassa ennakkoon suunniteltujen hankkeiden puitteissa, mutta reagoidaan tarvittaessa myös kentältä tuleviin ilmoituksiin lainvastaisista tuotteista tai yhteydenottoihin kemikaalin aiheuttamista haitoista. Helmikuussa julkaistussa kemikaalivalvontasuunnitelmassa kuvataan jälleen keskeisimmät valvonnan painopistealueet vuonna 2019.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteita koskevan RoHS-direktiivin siirtymäaika päättyy heinäkuussa. Silloin määräysten piiriin kuuluvien tuotteiden kirjo laajenee ja rajoitettujen kemikaalien listaan tulee uusia ftalaattiyhdisteitä. Sähkö- ja elektroniikkalaitteita ovat tietysti kodinkoneet, televisiot, puhelimet, akkukäyttöiset työkalut, rannekellot, automaatit ja erilaiset valvontalaitteet, esim. palovaroittimet. Jatkossa monet tuotteet, joiden ei ajatella olevan sähkölaitteita, mutta joissa on esimerkiksi paristoilla toimivat led-valot, täyttävät sähkö- ja elektroniikkalaitteen määritelmän. Esimerkiksi led-valoilla varustetut tekstiilit ovat sähkölaitteita. Tänä vuonna Tukes kertoo valvovansa vaarallisia aineita esimerkiksi LED-lampuista ja -valaisimista.
Kosmetiikkavalvonnassa kiinnitetään huomioita ”ei sisällä” (free-from) väittämän käyttöön uuden ohjeistuksen mukaisesti ja tarkastetaan mm. hampaidenvalkaisuaineiden ja kynsituotteiden merkintöjä.
Kemikaalien valvonnassa tarkastetaan EU-hankkeessa, että REACH-rekisteröinnit on hoidettu myös niiden aineiden osalta, joiden määräaika oli viime keväänä. Syksyllä Tukes tulee valvonnalla varmistamaan, että metanolin kieltoa tuulilasinpesuaineissa 9.5.2019 alkaen noudatetaan.
Viranomainen ei valvonnassaan tyydy pelkästään tarkastamaan ja toteamaan, että tuote täyttää vaatimukset. Se haluaa yleensä myös selvittää, miten yritys on toiminut lainsäädännön noudattamisen varmistamisessa. Näitä menettelyjä ja kannattaa valmistautua esittämään, jos tarkastus kohdalle sattuu.
Tukes ei tee työtään vain yritysten suuntaan, vaan kohdistaa paljon viestintäänsä myös suoraan tavallisille kuluttajille. Viime viikolla käynnistyi hankkeista uusin, Luulot pois kemikaaleista -kampanja, jossa vuoden varrella tarjotaan erilaisista teemoista kemikaaliasioita kuluttajille sopivassa muodossa arjen tarinoiden ja käytännön esimerkkien avulla. Tarkoitus on puhua asiaa ja kumota vääriä luuloja. Tehtävä ei ole helppo, mutta ainakin tarkoitus kuulostaa hyvältä.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.