Arkisto
Uutiset 10.08.2018
Euroopan väestö ja kotitalouksien määrä jatkavat tasaista kasvuaan. Lisäksi työttömyys on selvässä laskussa talouskasvun johdosta ja bruttokansantuote kasvaa. Tämä on hyvä lähtökohta myös verkkokaupan kasvulle, joka käy ilmi heinäkuussa julkaistusta Ecommerce Europen raportista. Eniten verkosta ostetaan vaatteita, urheilutarvikkeita ja matkoja. Säännöllisimmin verkko-ostoksia tekevät 25-54-vuotiaat.
Internetin kattavuus Euroopassa kasvaa. Pohjoismaissa kattavuus on korkein (95%), kun Itä-Euroopassa vielä lähes kolmannes väestöstä elää ilman internetiä. Etelä-Euroopassakin kattavuudesta uupuu vielä neljännes. Myös verkko-ostamisessa on suuria alueellisia eroja. Kun alankomaalaisista verkko-ostoja teki viimeisen vuoden aikana yli 80 prosenttia, montenegrolaisista niin teki vain reilu 10 prosenttia. Kaiken kaikkiaan Länsi-Eurooppa on verkkokaupan merkittävin markkina-alue Euroopassa 68 prosentilla verkkokaupan liikevaihdosta.
Rajat ylittävää verkkokauppaa hallitsevat globaalit markkinapaikat 56 prosentin osuudella. Amazon on vahva erityisesti keski-Euroopassa, kun taas Brittein saaria ja Pohjoismaita hallitsee ainakin toistaiseksi eBay. Itä-Euroopassa ja erityisesti Venäjällä AliExpress on vahva.
Euroopassa jo liki neljännes verkkokaupasta on rajat ylittävää. Makedonialaiset ja portugalilaiset ovat eniten taipuvaisia ostamaan ulkomaisista verkkokaupoista. Pohjois-Euroopassa taasen suomalaiset käyvät selkeästi eniten ulkomaisissa verkkokaupoissa.
– Suomalaiset verkko-ostajat hakevat ulkomailta parempia valikoimia. Tuotevalikoimien kehittäminen ja henkilökohtainen palvelu antavat kotimaisille toimijoille tilaisuuden vastata kilpailuun, vahvistaa Edun toimitusjohtaja Lauri Pyökäri.
Rajat ylittävässä verkkokaupassa toimitusnopeus koetaan suurimpana ostamisen esteenä ja logistinen suorituskyky eroaakin eniten maiden välillä. Parhaiten logistiikassa suoriutuvat Saksa, Luxemburg, Ruotsi ja Alankomaat. Hännillä roikkuvat monet itä-Euroopan maat.
– Suomalaisen kuluttajan erityispiirre on muita eurooppalaisia suurempi tarve saada määritellä kotiinkuljetus itselle sopivimpaan aikaan. Logistiikka ja siihen liittyvät personoidut palvelut ovatkin Suomessa toimiville verkkokaupoille kilpailuetu, sanoo Pyökäri.
Vuonna 2018 eurooppalaisen kuluttajaverkkokaupan odotetaan kasvavan 14 prosenttia 612 miljardiin euroon. Kasvupotentiaali löytyy niin etelästä, idästä kuin pohjoisestakin. Pohjoismaissa verkkokaupan odotetaan kasvavan 11,8 prosenttia (2017 7,6%).
Lähde: European B2C Ecommerce Report 2018
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.