Toimialat
Uutiset 11.06.2018
Ensin tulivat älypuhelimet ja älykellot, nyt puhutaan älykodeista. Älymaailma tuo uusia haasteita kodintekniikka-alalle, mutta myös helpottaa ihmisten arkea. Haastattelussa Samsung Electronics Nordic Suomen myyntijohtaja Markus Nummisalo.
Nykyään ihmiset viettävät paljon aikaa kodin ulkopuolella. Tämä on vaatinut myös kodintekniikka-alalta sopeutumista. Televisio-ohjelmia on jo jonkin aikaa voinut katsoa juuri silloin, kun haluaa, mutta nyt myös pesukoneen voi laittaa käyntiin etänä tai jääkaapin sisällön tarkistaa kauppareissulla.
Samsung Electronics Nordicin Suomen myyntijohtaja Markus Nummisalo on innoissaan älykodeista. Samsungin visio on älykotimaailma, jossa kaikki päätelaitteet ovat verkkoon yhteydessä. Sillä halutaan helpottaa ihmisten arkea, jotta heillä olisi enemmän aikaa harrastuksille ja perheelle.
Toistaiseksi älykodinkoneet ovat vielä lippulaivatuotteita, joita myydään vähän, mutta joiden myynti on jo kasvussa. Niin kuin kodintekniikka-alalla muutenkin: viime vuonna alan myynti kasvoi ja myös alkuvuosi 2018 on ollut hyvä.
– Positiiviset talousnäkymät saavat ihmiset kuluttamaan ja satsaamaan kotiin. Myös uudisrakentaminen vaikuttaa positiivisesti kodinkonekauppaan, Nummisalo kertoo.
Älylaitteet eivät ole mitä tahansa kodinkoneita, jotka voi vain kantaa kotiin ja iskeä töpselin seinään. Kuluttajan täytyy tietää niistä ja niiden tarjoamista palveluista, jotta laitteista voi saada kaiken irti. Tämä on tuonut uuden haasteen kodintekniikka-alalle.
¬– Älykotimaailma vaatii enemmän informaatiota kuluttajille. Valmistajien on huolehdittava, että jälleenmyyjäketjujen henkilöstö osaa kertoa laitteisiin liittyvistä palveluista sekä siitä, millaisia vaatimuksia koneet asettavat verkko-operaattoreille, Nummisalo kertoo.
Vikaa etsitään usein päätelaitteesta, vaikka kotitalouteen on saattanut vain tulla suuri määrä uusia päätelaitteita, jotka on kytketty vanhaan operaattorin laajakaistamodeemin, jossa ei riitä potkua.
Toinen tämän päivän haaste on markkinoiden avautuminen. Amazonin ja Alibaban kaltaiset verkkokaupat pystyvät tarjoamaan tuotteitaan Suomen markkinoille ja kuluttajat ovat hyvin hintatietoisia. Se on pakottanut valmistajat seuraamaan tarkasti markkinoita ja vahvistamaan toimintaansa omilla markkina-alueillaan.
– Yksi merkittävä syy sille, miksi me olemme täällä Suomessa, on se, että me haluamme huolehtia, että palvelutaso pysyy erinomaisena senkin jälkeen, kun asiakas on hankkinut tuotteen, Nummisalo toteaa.
Kilpailussa verkkokauppojen kanssa valmistajat eivät voi tinkiä paikallisesta osaamisesta, kouluttamisesta ja kuluttajille suunnatuista jälkimarkkinointipalveluista, kuten koko Suomen kattavasta huoltoverkostosta.
Globaalissa maailmassa on toki myös hyvät puolensa. Euroopan Unionin myötä suurta osaa Euroopasta koskee yhtenäinen lainsäädäntö, joka on luonut samat pelisäännöt kaikille alueella toimiville. Laitevalmistajia se helpottaa, sillä tuotteita pystytään tuomaan koko EU:n markkinoille samalla tavalla, ilman omia maakohtaisia sääntöjä.
Tänä päivänä huomioon on otettava myös kierrätysnäkökulma. Paljon kuulee puhuttavan kodinkoneiden käyttöiän lyhenemisestä. Nummisalon mukaan se, että koneet olisivat heikkolaatuisempia kuin ennen ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
– Väittäisin, että tuotteet tehdään todella kovan laadunvalvonnan kautta, koska kilpailu on kiristynyt niin paljon, ettei huonolaatuisia tuotteita pysty tuomaan markkinoille.
Kodinkonetekniikkaa käytetään kuitenkin huomattavasti enemmän kuin aiemmin ja koneita vaihdetaan uusiin useammin. Esimerkiksi television vaihtosykli on älytelevisioiden myötä kiristynyt 5–7-vuodesta noin neljään vuoteen.
Kuluttajan ei silti tarvitse olla huolissaan siitä, minne kaikki käytetty elektroniikkajäte päätyy, sillä Suomessa kierrätysasiat ovat kunnossa.
Kodintekniikkaketjuilla on kierrätysjärjestelmät, joiden kautta vanhat tuotteet otetaan vastaan. Myös matkapuhelinpuolelle on tullut yrityksiä, jotka hankkivat käytettyjä puhelimia ja huoltavat ja myyvät niitä eteenpäin.
– Meidän toimialalla kierrätys on viety todella pitkälle ja huolehdittu, että tuotteet pystyvät elämään mahdollisimman pitkään, Nummisalo sanoo.
Älykotimaailma kehittyy kovaa vauhtia ja vaikka vielä on aikaista arvioida, mistä tuotteista kuluttajat tulevat pitämään, niin muutamia trendejä on selvästi nähtävillä.
Autoelektroniikkaa valmistavan Harman-yhtiön kauppojen myötä Samsung on laajentamassa toimintaansa autoteollisuuteen. Jatkossa kodintekniikkalaitteet tulevatkin keskustelemaan entistä paremmin myös auton ”älyn” kanssa.
Toinen iso aalto ovat terveystuotteet. Yksi merkki tästä ovat suositut älykellot, joilla voi seurata omaa pulssia ja päivittäistä liikuntaa. Tulevaisuuden terveysteknologia ei ole vain pulssinmittaamista, vaan ihmiset pystyvät laitteiden avulla tekemään laajempiakin terveystsekkauksia.
– Suuret ikäluokathan ovat ympäri Eurooppaa siirtymässä eläkeikään, jolloin näiden tuotteiden merkitys tulee kasvamaan, Nummisalo toteaa.
Lue myös:
Kodintekniikka-alalla edunvalvonta on Pohjoismaista yhteistyötä
Kodintekniikka-alan keskiössä ympäristö, palvelut ja tietoturva
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.