Lääketeollisuus: Lääkesäästöt vaarantavat investoinnit ja hoidon saatavuuden
Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen vuodelle 2025 tulevista, yhteensä noin 130 miljoonan euron säästöistä sairausvakuutuksen lääkekorvauksiin. Nämä säästötoimet eroavat sekä suuruusluokaltaan että toimenpiteiltään merkittävästi siitä, mitä aikaisemmin hallituksen kehysriihessä linjattiin. Lääketeollisuus ry näkeekin, että valmistelun epäjohdonmukaisuus on huomattava.
Lääketeollisuus on erittäin huolissaan uusien säästöjen vaikutuksesta suomalaisten potilaiden mahdollisuuksiin saada laadukasta lääkehoitoa. Lisäksi ennakoitujen tulevien investointien pelätään olevan vaarassa jäädä toteutumatta.
”Säästötoimet rapauttavat merkittävästi toimialan kasvun ekosysteemin edellytyksiä. Julkisen talouden ymmärrettävässä tervehdyttämisessä lyhytnäköinen säästö vahingoittaa pidemmän aikavälin kasvua. Säästötoimien kohdentaminen uusia lääkeinnovaatioita kehittäviin ja potilaiden käyttöön tuoviin yrityksiin on suorassa ristiriidassa Orpon hallituksen TKI- ja huoltovarmuustavoitteiden kanssa”, Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Anne-Mari Virolainen korostaa.
Lääketeollisuus on vahvasti sitoutunut hallituksen tavoitteeseen kasvattaa - yksityisen sektorin vahvalla myötävaikutuksella - Suomen TKI-panostukset 4 %:iin BKT:stä. Tutkiva lääketeollisuus on myös tukenut vahvasti uutta terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelmaa. Lääketeollisuus oli viime vuonna yksi harvoista aloista, jotka kasvattivat investointejaan Suomeen.
”Uusien lääkesäästöjen myötä mahdollisuudet uusiin investointeihin heikentyvät. Kansainvälinen kilpailu lääkealan investoinneista on erittäin kovaa, ja niiden houkutteleminen edellyttää vakaata ja innovaatiomyönteistä toimintaympäristöä. Mittavia ja ennakoimattomia säästötoimia toteuttava ja markkinana pieni maa, jossa uudet lääkeinnovaatiot otetaan eurooppalaisittain hitaasti potilaskäyttöön ja tukkuhinnat ovat matalat, ei houkuttele uusia investointeja”, Virolainen varoittaa.
Orpon hallitus on sitoutunut parantamaan sekä Suomen huoltovarmuutta että lääkkeiden saatavuutta. Lääkkeiden hyvän saatavuuden varmistaminen on kuitenkin mahdotonta, jos toteutetaan tuntuvia leikkauksia ja korvausjärjestelmän periaatteet muuttuvat ennakoimattomasti. Lääkealalla lisäksi vasta toteutetaan edellisen hallituksen säästöpäätöksiä.
”Ongelmallisin ehdotus on uusien lääkkeiden tukkuhintojen leikkaus. Se tulisi ehdottomasti poistaa säästötoimista. Leikkaus vaikeuttaisi merkittävästi uusimpien hoitojen saamista suomalaisten potilaiden ja terveydenhuollon käyttöön niin tutkimusvaiheessa kuin myyntiluvan saamisen jälkeen”, Virolainen muistuttaa.
Lääketeollisuus vetoaakin päätöksentekijöihin, että tarvittavat säästöt toteutetaan tavalla, joka ei heikentäisi kohtuuttomasti uusien lääkehoitojen saamista suomalaisten potilaiden käyttöön ja maamme asemaa kilpailussa lääketeollisuuden TKI-investoinneista. Toimiala on valmis jatkamaan vuoropuhelua parhaiden keinojen löytämiseksi.
Lisätietoja: viestintäjohtaja Arto Virtanen, +358 44 537 0244, arto.virtanen@laaketeollisuus.fi