Jo 40.000 suomalaista polkee työsuhdepyörällä
Korona-ajasta lisäpontta saanut pyöräilyn suosio on jatkunut. Nyt kannustimena pyörän selkään on työsuhdepolkupyörän verottomuus, joka houkutteli vuoden 2022 lopussa jo yli 40.000 suomalaista kevyen liikenteen käyttäjäksi. Pyörällä liikkumiseen houkuttaa myös sähköavusteisten pyörien nopea yleistyminen. Työsuhdepyöristä leijonan osa on sähköavusteisia.
Suomessa myytiin vuonna 2022 yhteensä noin 329.000 pyörää, joista sähköavusteisten pyörien osuus oli 16 %. Pyöräkaupan arvosta sähköpyörien osuus oli 35 % ja vuonna 2023 osuuden odotetaan nousevan jopa puoleen.
”Työntekijälle veroton työsuhdepyörä on ollut hallitukselta erinomainen kannustin kohti päästöttömämpää liikkumista” toteaa Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti kankaanpää. Ostovoiman supistuessa työsuhdepyörä on avannut mahdollisuuden kalliimpien sähköavusteisten pyörien käyttöön ilman, että omaa rahaa sitoutuu kiinni.
Työsuhdepyörän suosio on yllättänyt positiivisesti. Kun vuonna 2021 työsuhdepyöriä oli 14.000 kappaletta, vuoden 2022 lopussa käyttäjien määrä nousi jo yli 40.000.
”Valtaosa työsuhdepyöristä on sähköpyöriä. Jopa 80 % yksittäisen pyöräliikkeen välittämistä työsuhdepyöristä voi olla sähköpyöriä,” tiivistää Cycleuropen toimitusjohtaja Jari Elamo.
Sähköpyörällä korvataan autoilua
Sähköpyörillä korvataan usein perheen kolmas tai jopa toinen auto. Sähköavusteisia pyöriä myytiin viime vuonna 48.170 kappaletta, kun uusia henkilöautoja myytiin Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan 82.000 kappaletta.
”Kun katsoo lumikinoksia, jotka Suomessa voivat estää pyörällä liikkumista jopa puolet vuodesta, tarvitaan houkuttimia”
”Nyt pitäisi ottaa seuraava askel ja tarjota koko kansalle mahdollisuus päästöttömään liikkumiseen. EU petasi tähän tietä viime vuonna, kun ALV direktiiviä muutettiin siten, että jäsenmaat saavat alentaa pyörien arvonlisäveroa ja halventaa näin hintoja. Mutta ilman Suomen omaa päätöstä tätä etua ja kannustinta ei kansalaisille tule.” Kankaanpää toteaa.
Verottomuus tai alennettu arvonlisävero kannustaisi päästöttömään liikenteeseen siirtymiseen ja edistäisi Suomen ilmastotavoitteita.
Verotuloja menetettäisiin, mutta työsuhdepyörän menestys viitoittaisi tekemään tämän muutoksen ympäristön ja kansanterveyden vuoksi.
Tiedot perustuvat Muoti ja urheilukauppa ryn tilastoihin
Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi
Jari Elamo, toimitusjohtaja, CYCLEUROPE FINLAND OY, +358 50 575 2866, jari.elamo@cycleurope.fi