Uutiset 06.03.2018

Brexit: Näin Iso-Britannian ero EU:sta vaikuttaa kauppaan


Iso-Britannian ero EU:sta toteutunee maaliskuussa 2019. Julkisuudessa käyty juupas-eipäs keskustelu on ollut viihdyttävää, mutta antanut vähän käytännön neuvoja, miten kaupan yritysten tulisi varautua brexitiin, kirjoittaa Edun asiantuntija Velimatti Kankaanpää. Rajavalvonta ja arvonlisäveron kantaminen muuttuvat. Niihin on jokaisen Iso-Britannian kanssa kauppaa käyvän syytä valmistautua. Aikaa on enää tasan vuosi.

 

Tullaus ja rajavalvonta uusiksi

Brexitissä Iso-Britannia irrottautuu sisämarkkinoista, eivätkä tuotteet sen jälkeen ole vapaassa liikkeessä. Jokaisesta tuote-erästä tulee tehdä tullausilmoitus kuten nykyisin ulkokaupassa. Syntyvä tullivelka ja arvonlisäveron kantaminen suoritetaan tullauksen yhteydessä, eikä veron tilitystä siis enää tehdä alv-ilmoituksella. 

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tuojan tulee rahoittaa vakuudella tai muutoin mahdollisesti maksettavat tullit ja arvonlisävero, vaikka se myöhemmin hyvitettäisiinkin takaisin. Myös polkumyynti- ja tasoitustullien alaiset tuotteet joutuvat rajatarkastuksessa tutkittaviksi myös Iso-Britanniasta tuotuna. 

Lisäksi tuotteiden säädöstenmukaisuus tulee tullin valvontaan. Tämä valvonta koskee mm. kemikaalipitoisuutta, tuoteturvallisuutta, harmonisoitujen tuotteiden (CE) vaatimusten mukaisuutta sekä merkintöjä.

Brexitin myötä AEO UK -status ei enää ole voimassa EU:ssa. AEO-toimija on yritys, joka on saanut Tullin turvallisuustodistuksen tullaus- ja logistiikkatoiminnoilleen ja on sen vuoksi oikeutettu etuihin koko EU:n alueella. 

On myös huomioitava, että tullittomuus saattaa poistua brittiläistä alkuperää olevia materiaaleja sisältäviltä tuotteilta kaikessa vapaa-kauppasopimusmaiden kaupassa. Vastaavasti tullittomuus menetetään, jos Iso-Britanniasta tuodaan tuotteita, joiden materiaali on peräisin EU:n ulkopuolelta.

ALV-muutos vaikeuttaa kauppaa 

On väistämätöntä, että brexit toteutuessaan on vahingollinen niin briteille itselleen kuin koko unionille. Kaupalle se aiheuttaa ennen kaikkea lisäkustannuksia ja byrokratiaa. 

Tuontitavaroiden arvonlisävero kannetaan jatkossa tullauksen yhteydessä. Muutos vaikeuttaa erityisesti brittiläisten verkkokauppojen myyntiä unionin alueelle. Vuoden 2020 loppuun alle 22 euron toimitukset ovat kuluttajalle arvonlisäverottomia ja alle 150 euron lähetykset voidaan toimittaa ilman tullia. Jos tullausarvo kuljetuksineen ylittää nämä arvot, tulee kuluttajankin tullata verkko-ostoksensa joko itse tai kuljetusyrittäjän toimesta. Mikäli EU solmii vapaakauppasopimuksen Iso-Britannian kanssa, tuotteen mukana täytyy silti toimittaa alkuperäilmoitus, joka on tullittomuuden edellytys.

Brittiläisten yritysten tulee mm. rekisteröityä EU:ssa arvonlisäverovelvolliseksi kaikissa myyntimaissaan, sillä MOSS-järjestelmä ei niitä brexitin jälkeen koske. Arvonlisäveron palautusjärjestelmä korvautuu samanlaisella käytännöllä kuin esimerkiksi Norjan kanssa, mikä lisää hallintoa. Lisäksi brittiläisten yritysten on nimettävä veroedustajat niihin EU-maihin, joissa niillä on toimintaa. Valmisteveron alaisten tuotteiden, kuten alkoholi ja tupakka, tullinalainen tuonti Iso-Britanniasta ei enää kuulu EMCS:n (Excise Movement and Control System) piiriin. 

Suomalaisille yrityksille vienti Iso-Britanniaan on arvonlisäverotonta, sillä ALV maksetaan tullauksen yhteydessä kohdemaassa. Tullinalainen vienti Iso-Britanniaan vaatii kuitenkin vienti-ilmoituksen ja e-AD:n (electronic administrative document) täyttämisen. 

 

Kirjoittaja on Velimatti Kankaanpää, toimialayhdistys TMA ry:n toimitusjohtaja ja Edun asiantuntija


Sinua saattaa myös kiinnostaa Verkkokaupan arvonlisäverotus uudistuu - voimaantuloa saadaan odottaa.

JAA