Uutiset 13.05.2020

Case Staples: Modernin työn puolestapuhuja


Staplesin tavoitteena on luoda parhaita työympäristöjä ja palvella asiakasyrityksiään kokonaisvaltaisesti.

Ennen kuin puhutaan alan tulevaisuudesta on hyvä täsmentää, mistä alasta puhutaan.

- Toimistotarvikealaa ei enää ole sellaisena kuin se vielä 10 vuotta sitten oli, Staplesin Suomen toimitusjohtaja Mikko Hämäläinen muistuttaa.

Vuodesta 2017 Staplesilla työskennellyt Hämäläinen kertoo, että varsinaisia toimistotarviketukkuja ei enää ole, vaan alan yritysten on pitänyt laajentaa toimintaansa ja lähteä uusille urille.

- Jos ennen toimistotarvikkeet olivat tämän alan pääotsikko, niin nyt se on vain yksi alakohta otsikolle moderni työ, Hämäläinen havainnollistaa.

Tämän päivän työtarvikkeita eivät ole vain kynät ja paperit, vaan enemminkin läppärit, puhelimet ja kuulokkeet. Muita tärkeitä tuotteita ovat esimerkiksi kahvi, kalusteet, AV-ratkaisut ja kasvit.

Itse asiassa koko sana toimistokin pitäisi kyseenalaistaa.

- Toimisto voi olla myös työpaikan ulkopuolella, kuten kahvilassa. Monen toimisto on etenkin näin korona-aikana kotona, Hämäläinen kertoo lenkkipolulta puhelimen ja kuulokkeiden päästä.

Työympäristön tärkeys

Työtarvikeala on siinäkin mielessä murroksessa, että ikääntyvän väestön myötä työntekijöiden määrä on laskussa. Se näkyy myös laitehankinnoissa. Yritysten on pakko luoda uutta, sillä muuten kasvu on mahdotonta.

Staplesin kohdalla uusi suunta on löytynyt työympäristöistä. Yrityksellä on Spaces-konsepti, joka pitää sisällään ratkaisuja niin työ-, kokous-, tauko- kuin saniteettitiloihin.

Viides tärkeä ja kasvava osa-alue on Green space. Yrityksen tavoitteena on, että suurin osa myydyistä tuotteista ja palveluista olisi ympäristöystävällisiä tai niiden päästöt olisi kompensoitu.

Yritysten toimintaa ei enää ohjaa pelkkä voiton tavoittelu, vaan myös vastuullisuusasiat on otettava huomioon.

- Kannattavan liiketoiminnan tekeminen aiemmin hyväksi havaituilla tavoilla on yhä haastavampaa. Menneessä eläminen ja laskevaan bisnekseen takertuminen ei ole vaihtoehto, vaan on rakennettava uutta, Hämäläinen sanoo.

Staplesin tavoitteena on olla parhaiden työympäristöjen tekijä. Muutos on aloitettu omalta työpaikalta. Staplesin toimisto muutti viime vuonna uusiin moderneihin tiloihin. Se oli vain osa isompaa prosessia.

- Ilman työympäristön muutosta uuden strategian edistäminen ei olisi ollut mahdollista. Työympäristön on tuettava strategiaa, Hämäläinen painottaa.

Kaikki yhdestä osoitteesta

Staplesin tavoitteena on, että asiakas voi hankkia kaiken työpaikalle tarvittavan yhdestä osoitteesta. Yritys tekee yhteistyötä kymmenien kumppaneiden kanssa ja sen kautta voi hankkia kaiken työympäristöjen suunnittelusta ja kalustamisesta neukkareiden AV-tekniikkaan sekä toimistokahvilatoteutuksiin.

- Nykyisin monella yrityksellä on jopa kymmeniä sopimuksia eri firmojen kanssa. Kun kaiken saa yhdestä paikasta, on asiointi helpompaa ja asiakkaalta säästyy aikaa ja rahaa. Kuljetuksia tarvitaan myös vähemmän, mikä säästää ympäristöä, Hämäläinen kertoo.

Korona-ajasta huolimatta hän näkee horisontissa monia mahdollisuuksia.

- Koronan jälkeen on tulossa mittavin töihinpaluu sitten toisen maailmansodan. Kysymys onkin, miten töihin tullaan takaisin, niin, että työympäristö on turvallinen.

Vielä on liian aikaista sanoa, koska tilanne normalisoituu, mutta Staples seuraa tarkasti asiakasyritysten tilannetta ja pyrkii vastaamaan niiden tarpeisiin. Jo nyt yritykset tilaavat sen kautta esimerkiksi käsidesiä ja hengityssuojaimia.

Etätyön edelläkävijämaa

Yksi työtarvikealaan vaikuttava seikka on korona-aikana vauhdilla lisääntynyt etätyö. Hämäläinen puhuu työn tekemisen uudesta aikakaudesta:

- Etätyö lisääntyy varmasti tavalla tai toisella, kun on nähty, että yritys pystyy toimimaan suurimman osan ihmisistä työskennellessä kotoa. On tärkeää, että olemme hereillä ja näemme muutokset hyvissä ajoin ja pystymme vastaamaan niihin.

Tälläkin hetkellä Staples tarjoaa tilaratkaisuja kotikonttoriin. Kysyntää ja tarvetta on, mutta moni yhtiö on vielä varovainen hankintojen suhteen.

Hämäläisen mukaan digitalisaation kärjessä oleva Suomi on vastannut koronan aiheuttamiin työelämän haasteisiin monia muita Euroopan maita paremmin.

- Etätyökulttuuri oli meillä jo ennestään tuttua ja siihen sopeuduttiin nopeasti. Kulttuurierot maiden välillä ovat isoja. Keskieurooppalaiset vieraamme ovat usein pääkonttorillamme vieraillessaan kysyneet, missä ovat meidän pöytäpuhelimet ja vakkaripaikat, Hämäläinen havainnollistaa.

Staples Solutionsin pääkonttori sijaitsee Amsterdamissa. Suomen yhtiössä on yli 100 työntekijää ja vuoden 2019 liikevaihto oli 50 miljoonaa euroa.

Mikko Hämäläinen Kuva: Staples

 

Teksti: Laura Karlin

JAA

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä kirjoituksistamme: