Uutiset 06.08.2018

Toimistotarvikeala muuttui kokonaisvaltaiseksi työelämäbisnekseksi


Kyniä, mappeja, paperia ja kaikkea sitä, mitä konttorissa tarvitaan. Toimistotarvikeala oli pitkään oma, erikoistunut toimialansa, kunnes noin vuosikymmen takaperin toimialarajat alkoivat häilyä. Enää tuotekategoriat eivät ole perinteisiä klemmareita ja lokerikkoja. Nyt yhdestä paikasta voi tilata kaiken muunkin, mitä työpaikoilla tarvitaan – kahvista paristoihin ja ergonomiatuotteista kalusteisiin.

Toimistotarvikeala elää monen muun kaupan alan mukana murroksessa, jossa digitalisaatiolla on iso merkitys ja kasvumahdollisuuksia etsitään toimialarajojen ulkopuolelta.

– Enää ei puhuta toimistotarvikkeista vaan työpaikkatarvikkeista, kertoo toimialayhdistys Konpap ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää

Käytännössä tämä tarkoittaa Kankaanpään mukaan sitä, että tavaramäärä ja -kategoriat ovat laajentuneet merkittävästi siitä, mitä oli vuosikymmen sitten. 

– Alalla haetaan jatkuvasti uusia tuotealueita, jotka voidaan samalla logistiikkaketjulla toimittaa asiakkaille. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut iso muutos. Kovin paljon ei ole jäänyt asioita pois, kuten nyt vaikkapa faksit, mutta tilalle on tullut sitäkin isompi määrä uusia tuotteita ja tuoteryhmiä. Nyt kynien ja mappien rinnalle on tullut kaikkea muuta. 

Nykypäivän työpaikalla oheistarvikkeita ovat muun muassa laturit, padit ja näytöt. Vaikka perinteiset muistiinpanovälineet, kuten lehtiöt, ovat edelleen paljon käytettyjä, niiden rinnalle on tullut monenlaisia sähköisiä muistiinpanovälineitä. Työpaikoilla tarvitaan myös vaatteita, kahvia ja hyvin monenlaisia työn tekemiseen, työhyvinvointiin ja viihtyvyyteen liittyviä asioita. 

– Kaikki työpaikan tarvikkeet tulee saada samasta tuutista. Työpaikoilla on enää harvoin ketään, jolla olisi aikaa seikkailla netissä etsimässä eri sivustoilta kaiken sen, mitä tarvitaan. Nykyään hankinnat tehdään asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Kun tilaa yhdestä paikasta, saa kaiken. Se on toimitusten ympäristönvaikutustenkin kannalta paras ratkaisu, sanoo Kankaanpää. 

Haastavaksi alan toiminnan tekee työpaikkojan hajautuminen. Suomi on iso harvaan asuttu maa. Pitkät välimatkat haastavat logistiikan pienten työpaikkojen välillä ja työpaikkatarvikkeet ovat vahvasti toimitustehokkuuteen kytköksissä. Isoihin yrityksiin, jossa työpaikkatarvikkeita tarvitaan paljon, voidaan perustaa oma varasto, jota laskutetaan ja täydennetään kuten vaikkapa mitä tahansa päivittäistavarakauppaa. Pieniä yrityksiä puolestaan palvellaan verkon kautta. Tuotteen tulisi kuitenkin olla samanhintainen niin Helsingissä kuin Utsjoella.
 
– Tässä asiassa saatavuusongelma tulee vastaan. On haaste hoitaa jakelu tässä markkinassa tehokkaasti, jotta kustannukset pysyvät kurissa, pohtii Kankaanpää.

Entä mitä Amazon tekee, kun se rantautuu Suomeen? 

– Meillä Suomessa on niin kansainvälisiä kuin kotimaisia toimijoita ja kilpailu on globaalia. Amazon voi tuoda tullessaan uuden logistiikkaketjuongelman, mutta toisaalta sen toimintamalli on aika pirstaloitunut, eikä se vastaa siihen haasteeseen, mihin työpaikkatarvikkeiden ostaja yleensä haluaa ratkaisun. Eli helppous, tiivistää Kankaanpää.

Amazonia isompi haaste Kankaanpään mielestä on se, että toimistotarvikealan myynti on sidoksissa työpaikkojen määrään. Talouskasvu ei vielä kovin merkittävästi näy niiden määrän lisääntymisenä. 

– Painetta työpaikkojen lisääntymiselle valtakunnallisesti on, se on odotettavissa, mutta kun työpaikkoja syntyy, ne eivät välttämättä uudistu niihin paikkoihin, joissa työpaikat ovat ennen taantumaa olleet. Katoavatko ne työpaikat kokonaan vai siirtyykö ne vain muualle? Miten palvelua voidaan tarjota jatkossa koko Suomen laajuisena, jos työpaikat syntyvät vain kasvukeskuksiin? Nämä ovat kysymyksiä, jotka vaikuttavat alaan kaikista eniten. 

Työpaikkojen syntyminen näkyy työpaikkatarvikealalla aina viivan alla.

 

Lue myös nämä:

Mikä on työpaikan tulevaisuus? Toimistotarvikeala muuttuu työelämän mukana
Paperitavarantoimittajasta palveluntarjoajaksi – case Lyreco

 

Velimatti Kankaanpää

Toimitusjohtaja, Konpap, TMA

JAA