Uutiset 12.03.2018

Trumpin protektionismin vaikutukset Eurooppaan


Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on allekirjoittanut määräyksen teräksen ja alumiinin tuontitulleista, jotka astuessaan voimaan 23. maaliskuuta koskisivat myös Euroopan Unionia. Tullien pelätään johtavan laajamittaiseen kauppasotaan. EU pyrkii kaikin keinoin puolustamaan vapaata kauppaa Yhdysvaltojen kanssa, mutta miten tullit vaikuttaisivat kauppaan?

EU ei ole vielä päättänyt vastatoimista tuontitulleille, mutta se on valmistellut laajan listan yhdysvaltalaistuotteista, jotka mahdollisesti joutuvat vastatoimien kohteiksi. Lista on keskittynyt kuluttajatuotteisiin, joista valtaosa on maataloustuotteita, joiden arvo vastasi 951 miljoonan euroa vuonna 2017. Teollisuuden puolella unioni on tarttumassa varsin laajaan valikoimaan rauta- ja terästuotteita, joiden tuonnin arvo on 854 miljoonaa euroa. Lisäksi esimerkiksi moottoriveneet on määritelty erityisen arvokkaaksi tuonniksi. Muita sekalaisia vastatoimien kohteita olisivat mm. huulipunat, petivaatteet, moottoripyörät ja farkut.
 
Jos EU joutuu tuontitullien toteutuessa turvautumaan vastatoimiin, Yhdysvallat luonnollisesti vastaa edellä listatuille tuotteille asetettuihin tulleihin. Edessä olisi likainen ja rikkova kauppasota, jonka käänteitä on nykyisessä poliittisessa tilanteessa vaikea ennakoida. Yhdysvallat on EU:n tärkein kauppakumppani ja laajamittaisella kauppasodalla olisi pitkälle kantavat vaikutukset.  
 
- Trump on tarjonnut mahdollisuutta kahdenvälisiin sopimuksiin, mutta EU on yhteismarkkina-alue, jossa kauppapolitiikasta päätetään kokonaisuutena. Suomen kannalta erityisesti kauppapoliittisten vastatoimien kierre olisi uhka viennin kasvunäkymille, toteaa Edun toimitusjohtaja Lauri Pyökäri.
 
Myös kaupan eurooppalainen edunvalvoja EuroCommerce varoitti kauppasodan vakavista vaikutuksista maailmantalouteen ja kauppaan. Pääjohtaja Christian Vershueren huomautti protektionismin johtavan aina oman kilpailukyvyn heikkenemiseen, innovaatioiden supistumiseen ja siten uhkaavan jopa useampia työpaikkoja Yhdysvalloissa kuin mitä niiden on tarkoitus suojella.

JAA