Uutiset 26.01.2018

Kiina-krääsän kasinovuodet päättyvät


Ruotsin Postnord kyllästyi toimittamaan epämääräisen muotoisia paketteja tappiollisesti ja lätkäisi vastaanottajalle tuntuvan maksun. Suomessakin harkitaan toimenpiteitä, kertoo Taloussanomat verkkosivuillaan.

Länsinaapurissamme on otettu kovat keinot käyttöön kiinalaisia verkkokauppoja vastaan. Ruotsalaisen Breakit-sivuston mukaan Postnord alkaa tasapainottaa tappiollista lähetystoimintaa vastaanottajalta perittävän käsittelymaksun turvin. Asiasta kertoi Suomessa Taloussanomat.

Ruotsi on jo aiemmin lätkäissyt ostoksille 25 prosentin arvonlisäveron. Käsittelymaksun suuruutta ei vielä ole päätetty Breakitin mukaan.

Taloussanomien haastattelema Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp keroo, että myös Suomessa harkitaan toimenpiteitä, vaikka mitään ei vielä ole päätetty.

"Meille tämä on tappiollista toimintaa. Puhutaan miljoonista euroista, kun puhutaan tappion suuruusluokasta", Kulp kertoi Taloussanomille.

Hänen mukaansa Posti odottaa kiinnostuneena EU:ssa parin vuoden sisään voimaan tulevaa sopimusta, jolla poistetaan EU:n ulkopuolelta tulevien alle 22 euron arvoisten lähetysten vapautus arvonlisäverosta. Posti saattaa tehdä omia ratkaisujaan myös sitä ennen, Kulp kertoi Taloussanomille.

Kiinasta saapuvien verkkokauppalähetysten ongelmana on se, että vaikka lähetykset ovat kevyitä, ne ovat epämääräisen muotoisia nyssyköitä. Ne eivät mahdu lajittelukoneisiin eikä postiluukkuihin, vaan ne pitää lajitella ja jaella erikseen työntekijöiden toimesta. Se lisää Postin kustannuksia.

Arlandan lentokentän kautta maahan saapuu Kiinasta huikeat 150 000 lähetystä vuorokaudessa, Breakit kertoo. Taloussanomien mukaan Suomeen saapui viime vuonna yhteensä 15 miljoonaa lähetystä.

EU:n ulkopuolelta tulevista paketeista 79 % on verotuksen ja tullivalvonnan ulkopuolelle jääviä vähäarvoisia lähetyksiä. Tullin mukaan peräti 65 % yli 22 euron arvoisista lähetyksistä jää arvonlisäverokannon ulkopuolelle, koska pakettien myyjät merkitsevät tavaran arvon todellista arvoa alhaisemmaksi.
 

JAA