Uutiset 23.08.2017

Läpi harmaan kiven – elämänkerta Suomen Tukkukauppiaiden Liiton pitkäaikaisesta puheenjohtajasta S.A. Harimasta


Maanantaina 21.8. julkaistiin kauppaneuvos S.A. Harimaa käsittelevä elämänkerta Läpi harmaan kiven. Teoksen on kirjoittanut Lasse Kangas. Harima (1979-1962) kuuluu Suomen niin sanotun uudenaikaisen tukkukaupan uranuurtajiin. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki helsinkiläisen Talous-Osakekaupan pääomistajana ja pitkäaikaisena toimitusjohtajana. 

- Harima oli vuosikymmeniä suomalaisen talous- ja yhteiskuntaelämän vaikuttaja sekä yhteistyön rakentaja kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Mittavasta elämäntyöstään huolimatta hän on yksi 1900-luvun Suomen unohdetuista rakentajista, kuvailee kauppaneuvosta kirjan kustantaja Esko Aho.

Vuonna 1920 Harima oli perustamassa Suomen Tukkukauppiaiden Liittoa, jonka puheenjohtajana hän toimi yli kaksikymmentä vuotta. Heterogeenisen tukkukauppiaskunnan johtaminen edellytti pitkäjänteisyyttä, selkeää näkemystä toiminnan tavoitteista sekä sovittelu- ja neuvottelutaitoa. Keskeiseksi yleiseksi edunvalvontatehtäväksi nousi yksityisen tukku- ja vähittäiskaupan aseman turvaaminen suhteessa osuuskauppaan. Hän kannatti myös innokkaasti tukkukauppiaiden kansainvälistä yhteistoimintaa ja toimi vuodesta 1924 alkaen parikymmentä vuotta Pohjoismaiden Tukkukauppiasliittojen keskusneuvoston puheenjohtajana sekä Kansainvälisen Tukkukauppiasliittojen keskusneuvoston jäsenenä.

Hariman elämäntarina on poikkeuksellinen. Hän ehti olla mukana monissa asioissa. Hänen keskeisiä osaamisalueitaan olivat kansainvälinen kauppa ja idänpolitiikka, joissa hän teki yhteistyötä niin Risto Rytin kuin J.K. Paasikiven ja Urho Kekkosen kanssa. Hän toimi muun muassa Suomalais-neuvostoliittolaisen kauppakamarin puheenjohtajana vuodesta 1946.  Lisäksi Harima oli esimerkiksi ilmailun kehittäjä. Hän oli perustamassa Finnairin edeltäjää Aero Oy:tä.

Kirjan nimi kuvaa Hariman päättäväisyyttä. Hän ei väistänyt vaikeuksia vaan kantoi yhteiskunnallista vastuuta loppuun saakka. Kankaan teoksessa piirtyy esiin ennakkoluuloton ja merkittävä kaupan uudistaja ja talousvaikuttaja, yleishyödyllisiin ja hallintotehtäviin osallistunut yhteistyön rakentaja, joka oli aina valmis organisaattoriksi aikoina, jolloin kannustimista ei puhuttu mitään.

- Samaa päättäväisyyttä tarvitaan kansakuntamme nykyisten haasteiden voittamiseen. On hienoa, että teos ilmestyy satavuotiaan Suomen juhlavuotena, kiittelee kirjan julkaisua STL:n toimitusjohtaja Lauri Pyökäri.

Kustantaja: Verbatum Oy

ISBN: 978-952-68811-0-2

JAA