Arkisto
Uutiset 10.01.2019
Edun opintomatka Piilaaksoon marraskuun 2018 lopulla oli silmiä avaava. Oppeja tulevaisuuden kaupan kehittämiseen olivat keräämässä parikymmentä tuote- ja palvelukaupan järjestö- ja yritysjohtajaa. Yksi monista opeista oli se, että alustatalouteen, robotiikkaan ja tekoälyyn liittyvä teknologinen etumatka on vielä kiinni kurottavissa.
Voisi kuvitella, että esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisessä ollaan Suomessa vielä kaukana jäljessä Piilaakson yrityksistä. Niin ei kuitenkaan välttämättä ole.
–Alustatalous perustuu kokeiluihin ja tiedon hyödyntämiseen. Liikkeelle on lähdettävä pienin askelin ja se oli kenties kaikista lohdullisin oppi matkalta. Myös edelläkävijät kokeilevat ketterästi pieniä, helposti hallittavia kokonaisuuksia. Yhtä herkästi he luopuvat toimimattomista ideoista tai lähtevät kehittämään potentiaalisia kokeiluja eteenpäin. Fail fast, learn faster. Esimerkiksi Chatbotit ovat helppo tapa aloittaa, Edun toimitusjohtaja Lauri Pyökäri arvioi.
Peräti 90 prosenttia kaikesta maailman tiedosta on luotu kahden viime vuoden aikana, mutta 80 prosenttia siitä on strukturoimatonta. Strukturoimaton tieto on sitä alustojen, laitteiden ja palveluiden kautta kerättyä tietoa, joka ei ole numeerista ja siten helposti käsiteltävää, eikä sitä ole linkitetty muuhun tietoon. Strukturoimattomasta tiedosta on mahdollista jalostaa merkityksellistä tietoa. Esimerkiksi ryhmän vierailulla IBM Watson Westiin osoitettiin reaaliaikaisesti, kuinka strukturoimattoman tiedon käsittelyyn tarvittava teknologia ja työkalut ovat jo olemassa.
–Alustatalouden menestyneimmät yritykset (FAANG: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) perustavat toimintansa nimenomaan tuon tiedon hyödyntämiseen. Data on peruuttamattomasti uusi musta ja sen hyödyntäminen määrittelee myös tulevaisuuden menestyjät. Strukturoimaton tieto avaa oven aidolle asiakaskeskeisyydelle, joka on osa FAANG-yritysten DNA:ta. Juuri nyt jokaisen suomalaisyrityksenkin tulisi miettiä, miten se hyödyntää tuon Pandoran lippaan.
Strukturoimatonta tietoa analysoimalla voidaan mallintaa koko kaupan toimitusketju, tehostaa sitä ja suunnata markkinointia aikaisempaa tehokkaammin.
Kolikon kääntöpuolella on etiikka. Strukturoimattoman tiedon edelläkävijyyttä tavoiteltaessa Suomella on erinomainen lähtöasema luotettavana ja läpinäkyvänä maana. Yritysten täytyy kuitenkin huolehtia asiakkaidensa luottamuksen säilyttämisestä ja toimintansa läpinäkyvyydestä. Yhä harvempi kuluttaja antaa anteeksi tietojensa vääränlaisen käytön. Tästä konkreettisena esimerkkinä Facebookin haasteet vuonna 2018. Eettisten ohjenuorien on tultava lainsäädännöstä, mutta turhia ennakkoluuloja täytyy myös purkaa oikealla ja ajantasaisella tiedolla.
–Tekoäly ja robotit eivät ole pahasta. Ne voivat parantaa meidän kaikkien hyvinvointia, mikäli niiden luoma vauraus pystytään jakamaan tulevaisuudessa tasapuolisesti kaikkien hyväksi. Tämä onkin kansainvälisen ja kansallisen politiikan lähivuosikymmenten suurin lainsäädännöllinen ja eettinen haaste, Pyökäri summaa.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.