Arkisto
Uutiset 01.04.2020
Koronatilanne on jo aiheuttanut tarpeita yritysten toiminnan sopeuttamiseen. Eräs nopeimmista toimenpiteistä on henkilökunnan lomauttaminen, kun työnantajalla on joko taloudellinen tai tuotannollinen irtisanomisperuste tai työ tai työn tarjoamisedellytykset ovat vähentyneet tilapäisesti, arviolta enintään 90 päivän ajaksi. Edellytyksenä on, että työnantaja ei voi tarjota muuta työtä tai koulutusta. Työsopimuslain määräaikainen muutos on tullut voimaan 1.4.2020 ja se koskee kaikkia lomautuksia 30.6.2020 asti.
Päivitetty 1.4.2020
Monet yritykset eivät ole aiemmin joutuneet tilanteeseen, jossa lomautuksia tai irtisanomisia on toteutettu. Olemme keränneet tähän artikkeliin keskeiset asiat, jotka työnantajan tulee huomioida.
Nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa peruste lomautuksille on yleensä selvä. Työ tai työn tarjoamisen edellytykset ovat vähentyneet ainakin tilapäisesti.
Työntekijä voidaan lomauttaa joko määräajaksi tai toistaiseksi. Työnteko voidaan keskeyttää kokonaan tai osittain. Osa-aikainen lomautus tarkoittaa esimerkiksi lyhennettyä työviikkoa tai työaikaa. Itse työsuhde säilyy.
Yrityksissä, jotka noudattavat Kaupan alan työehtosopimusta, on voimassa sovitut muutokset työehtosopimukseen. 1.4.2020 voimaan astunut väliaikainen muutos työsopimuslakiin on kaikkien työnantajien käytettävissä.
Lomautukset kohdistuvat pääsääntöisesti vakituisiin työntekijöihin. 1.4.2020 alkaen myös määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevä työntekijä voidaan lomauttaa samalla tavoin kuin vakituinen työntekijä.
Työsopimuslaissa on säännös, jonka mukaan työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus enintään 14 päivältä, jos työntekijän työn tekeminen estyy työpaikkaa kohdanneesta työntekijästä ja työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi. Jos työnteon estyminen johtuu esimerkiksi viranomaisesta määräyksestä, voidaan tätä perustetta soveltaa myös määräaikaisiin työntekijöihin. Tässä tilanteessa myös määräaikaisten työntekijöiden palkanmaksu voidaan kahden viikon jälkeen keskeyttää, vaikka heitä ei voitaisikaan lomauttaa.
Yhteistoimintaneuvottelut on käytävä ennen lomauttamista yli 20 työntekijän yrityksissä. Tilapäiset poikkeusmuutokset kaupan työehtosopimukseen ovat lyhentäneet määräaikoja. Neuvotteluesitys on annettava nyt viimeistään kolme päivää ennen neuvottelujen alkamista ja neuvotteluaika enintään 90 päivän lomautuksia koskien on vähintään neljä päivää, jollei yhteistoimintaneuvotteluissa sovita toisin.
Lomautusilmoitusaika on seitsemän päivää (aiemmin 14 päivää) ja työpaikkakohtaisesti sopien ilmoitusaikaa voidaan lyhentää kolmeen päivään. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan.
Nyt voidaan tehdä päätökset lomautuksista poikkeuksellisesti heti neuvottelujen päätyttyä. Tämä tarkoittaa sitä, että lomautusilmoitukset voidaan antaa työntekijöille samana päivänä, kun neuvottelut on saatu päätökseen ja siitä alkaa lomautusilmoitusaika 3-7 päivää.
Kaupan työehtosopimuksen ulkopuolisten työntekijöiden kanssa voidaan sopia määräaikaisista lomautuksista. Tällöin työnantaja ja ylemmät toimihenkilöt voivat sopia samalla myös lyhemmästä lomautusilmoitusajasta.
Vaikka YT-neuvotteluja ei olisi tarpeen käydä, työnantajilla on velvoite antaa työntekijöille ennakkoselvitys ja työntekijöitä on kuultavat ennen lomautusilmoituksen antamista. Päätösvalta on kuitenkin yksin työnantajalla. Keskusteluissa työntekijöiden kanssa voi löytyä myös vapaaehtoisia malleja lomautuksen toteuttamisessa.
Työsopimuslain määräaikainen muutos on tullut voimaan 1.4.2020. Se koskee kaikkia lomautuksia 30.6.2020 asti.
Yhteistoimintalain vähimmäisneuvotteluaikoja lyhennetään lomautustilanteessa nykyisestä 14 päivästä tai 6 viikosta vain 5 päivään.
Jos kyse on irtisanomisista tai osa-aikaistamisista, noudatetaan normaaleita (14 päivää/6 viikkoa) neuvotteluaikoja.
Jos työntekijän lomauttamista koskevat YT-neuvottelut ovat käynnissä 1.4.2020, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty viiden päivän ajanjakson aikana, jollei YT-neuvotteluissa sovita toisin.
Lomautuksen ajalta työntekijälle maksetaan työttömyysetuutta, jos hän on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja etuuden edellytykset täyttyvät.
Jotta päivärahaa voi saada, pitää ilmoittautua henkilökohtaisesti tai työ- ja elinkeinotoimiston verkkosivuilla viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. TE-toimiston sivuilla on lisätietoa.
Lomautuksen aikana työntekijä saa ottaa vastaan muuta työtä. Lomautetulla työntekijällä on kuitenkin lojaliteettivelvoite työnantajaansa kohtaan. Hän ei saa esimerkiksi perustaa kilpailevaa yritystä eikä kertoa työnantajansa liike- tai ammattisalaisuuksia.
Jos lomautettu tekee työsopimuksen toisen työnantajan kanssa, hän voi irtisanoa tämän työsopimuksen viiden päivän irtisanomisaikaa noudattamalla, mikä mahdollistaa vanhaan työpaikkaan paluun.
Lomautettu työntekijä voi myös irtisanoa työsopimuksensa lomauttaneen yrityksen kanssa ilman irtisanomisaikaa, jos työnantajan ilmoittamaan lomautuksen päättymispäivään on yli seitsemän vuorokautta.
Jos kyse on pitkästä lomautuksesta ja lomautus on kestänyt yhtäjaksoisesti yli 200 kalenteripäivää, työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus irtisanomisajalta samoin kuin jos työntekijä olisi irtisanonut työsuhteen normaalisti.
Luontoisedut, kuten auto-, puhelin- tai lounasetu ovat samassa asemassa kuin palkka. Niihin ei pääsääntöisesti ole oikeutta lomautuksen aikana.
Käytännössä usein sallitaan esimerkiksi työpuhelimen tai jokin muun etuuden käyttö lomautuksen aikana. Tämä vaikuttaa työttömyyspäivärahan määräytymiseen, koska etu lasketaan osaksi palkka. Oikeus työsuhdeasuntoon säilyy ja lomautusajaltakin maksetaan normaali vuokra.
Lomautuksen aikana kertyy vuosilomaa. Loman pituutta laskettaessa lasketaan työssäolopäivien veroiset päivät lomautusajalta 30 työpäivää kerrallaan.
Työntekijöiden valitsemilla luottamusedustajilla on sama suoja kuin irtisanottaessa, eli lomautus on mahdollista vain, kun työ kokonaan päättyy eikä työnantaja voi järjestää hänelle hänen ammattitaitoaan vastaavaa tai hänelle muutoin sopivaa työtä tai kouluttaa häntä muuhun työhön.
Kun toistaiseksi voimassa oleva lomautus halutaan päättää, siitä tulee ilmoittaa 7 päivää ennen. Työntekijän kanssa voi sopia myös muusta ajasta. Määräaikainen lomautus päättyy ilmoitettuna päivänä. Tarvittaessa lomautusta voidaan jatkaa, jos perusteet ovat edelleen olemassa.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.