Arkisto
Uutiset 20.11.2020
Rautakaupan ala selvisi koronakeväästä hyvin. Kasvuluvut ovat syksyllä tasaantuneet, mutta rakentamisen ja sisustamisen trendi näkyy edelleen kuluttajamyynnin kehityksessä. Alan kyky uudistua, kehittää uudenlaisia, asiakaslähtöisiä toimintamalleja ja reagoida nopeasti poikkeusolosuhteisiin osoittautui menestystekijäksi ammattirakentajien keskuudessa. Haastattelussa Stark Suomi Oy:n toimitusjohtaja Harri Päiväniemi.
”Koronakotoilun” ja karanteenien myötä lisääntynyt vapaa-aika sai kuluttajat keväällä sisustamaan ja remontoimaan. Ulkomaanmatkailusta säästynyttä rahaa käytettiin kotien ja kesämökkien korjaamiseen. Pihoja ja puutarhoja kunnostettiin.
– Vahvimmin kysynnän kasvu näkyi meillä puutavaran myynnissä, kun terasseja rakennettiin ja uudistettiin. Samalla kodin maalaustyöt ja kevyet pintaremontit lisääntyivät ja verkkoasiointi kasvoi, kertoo Stark Suomi Oy:n toimitusjohtaja Harri Päiväniemi.
– Kuten toimialalla yleisesti, otimme tilanteen vakavasti ja reagoimme nopeasti muuttamalla työskentely- ja toimintatapojamme heti maaliskuun puolivälissä. Seurasimme tiiviisti valtion johdon linjauksia ja viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia. Kohdistimme toimenpiteitä ja ohjeita niiden perusteella omaan toimintaympäristöömme turvataksemme henkilökuntaamme, asiakkaitamme ja muita sidosryhmiämme. Samalla mietimme myös vaihtoehtoisia asiointimalleja rakentaville ja remontoiville asiakkaillemme, kuvailee Päiväniemi.
Koronan myötä Starkissa otettiin käyttöön uudet tarkennetut hygienia- ja toimintaohjeet asiakaspalvelutilanteisiin myymälöissä, noutopihoilla, jakelukeskuksissa ja toimituksissa. Matkustusta ja kaikkien sidosryhmien vierailuja toimipisteissä rajoitettiin. Henkilöstöä siirrettiin myös mahdollisuuksien mukaan etätöihin. Etäyhteyksien ja verkkopalvelujen rooli palvelumuotona vahvistui ja työterveyspalveluja laajennettiin kattamaan matalan kynnyksen henkisen hyvinvoinnin palveluja.
Asiakaspalvelupisteille asennettiin pleksilasit henkilökunnan ja asiakkaiden suojaksi. Myymälöissä otettiin käyttöön rintamerkit, jotka muistuttivat asiakkaita ja henkilökuntaa turvavälin pitämisestä. Henkilökunnalle toimitettiin kasvomaskeja käytettäväksi myös julkisessa liikenteessä työmatkoilla alueellisten suositusten mukaisesti. Sisäistä viestintää vahvistettiin ja henkilökuntaa tiedotettiin säännöllisesti tartuntavaaraa ehkäisevistä ohjeista ja toimenpiteistä.
– Poikkeustilanteen vuoksi kehitimme vaihtoehtoisia asiointimalleja ja muokkasimme palvelujamme asiakkaidemme turvaamiseksi. Esimerkiksi lisäsimme asiointivaihtoehtoja tukemaan ja helpottamaan ammattirakentajan arkea ja mahdollistamaan asiointi tavalla, joka sopi kunkin asiakkaan tilanteeseen parhaiten, ja niin että lähikontakteja pystyttiin mahdollisuuksien mukaan välttämään, kertoo Päiväniemi.
Lisäksi asiakas- ja sidosryhmätilaisuudet sekä muun muassa syksyn sisäiset Päällikköpäivät toteutettiin verkossa.
Stark avasi keväällä pääkaupunkiseudulle 24/7 toimivan rakennustarvikeliikkeen, joka mahdollistaa asioinnin rakentajalle myös vuorokauden hiljaisempina aikoina. 24/7-myyntipalvelu ja -verkkokauppa palvelevat asiakkaita ympäri vuorokauden. Myös tilaa ja nouda -typpiset etäpalvelumallit, kuten ennakkokeräys ovat rakentajien käytössä ilman, että asiakkaan tarvitsee vierailla myymälätiloissa. Tarjolla on myös erilaisia toimitusvaihtoehtoja, joilla pienemmätkin tarpeet saa työmaalle joustavasti ja järkevään hintaan. Myös koneiden vuokraaminen, joka voi osalle rakentajista olla investointia järkevämpi ja joustavampi vaihtoehto, on mahdollista etänä rakennustarvikeliikkeen yhteydessä toimivassa STARK Rentissä.
– Starkin henkilökunta ja asiakkaat ovat omaksuneet uudet ohjeet ja toimintamallit hyvin. Uskon, että ne ovat juurtuneet jo osaksi normaalia tekemistämme arjessa. Poikkeusohjeet ovat läsnä kaikessa tekemisessämme. Seuraamme koronatilannetta päivittäin ja reagoimme nopeasti, jos tarvetta on, Päiväniemi kertoo.
Rakennettu ympäristö työllistää Suomessa puoli miljoonaa ihmistä eli noin joka kymmenennen suomalaisen. Koronatilanteen vaikutukset liiketoimintaan ja ihmisten arkeen ovat olleet suuria. Rakennusala on epidemiasta ja rajoituksista huolimatta pärjännyt kokonaisuutena hyvin. Tulevaisuuden näkymä on kuitenkin epäselvä ja tulevaa kehitystä on vaikea ennustaa. Alan kausiluonteisuus lisää ennakoimisen vaikeutta.
– Tulevien kuukausien ja vuosien suhdannenäkymät ovat sumuiset. Tällä hetkellä näyttää siltä, että toimitilarakentaminen supistuu, eivätkä asuntorakentamisen aloitukset täytä uusien asuntojen tarpeita. Myös julkisen puolen varovaisuudesta investointeihin on merkkejä ja kuluttajien sekä yritysten luottamus tulevaisuuteen on heikentynyt koronakriisin aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden vuoksi, kuvailee Päiväniemi.
Julkisten investointien kasvattamisella rakentamiseen ja korjausrakentamiseen olisi vaikutusta alaan.
– Valtiovallalta kaivataan nyt rohkeaa päätöksentekokykyä ja pitkäjänteisyyttä muun muassa kaavoitukseen. Myös Kotitalousvähennyksen palauttaminen minimissään aikaisemmalle tasolleen kannustaisi kuluttajia hieman isompiinkin projekteihin ja tukisi kauppaa ja ammattirakentajien työllisyyttä. Energia-avustuksia tulisi voida käyttää myös nykyistä pienempiin energiainvestointeihin, jatkaa Päiväniemi.
Sisustamisen ja remontoinnin trendi jatkuu edelleen, vaikkakin kevättä hieman hillitymmin. Kuluttajamyynnin kehitys kertoo, että kodeissa tehdään edelleen kevyttä pintaremonttia, maalataan ja uusitaan lattiamateriaaleja ja listoja. Kodin kunnostus on pysynyt normaalia korkeammalla tasolla.
– Vaikka tulevaisuutta on nyt vaikea hahmottaa, siihen voidaan myös vaikuttaa. Stark on vahva ja vakaa yritys. Olemme palvelleet suomalaista rakentajaa jo yli 150 vuotta rakentamisen ja yhteiskunnan eri murrosvaiheissa, aina ammattitaidolla ja vallitseva tilanne huomioon ottaen. Olemme ylpeitä asiakkaidemme menestyksestä ja koemme olevamme tärkeä osa sitä. Meillä on hyvät lähtökohdat jatkoa ajatellen, kehittyä ja jatkaa työtämme tämän luottamuksen ylläpitämiseksi, kertoo Päiväniemi.
Päiväniemi kertoo, että korona-ajasta on myös opittu ja oivallettu uutta.
– Kevät osoitti, että vanhat keinot eivät poikkeustilanteessa tepsi. Jatkuva hereillä olo, ennakointi ja nopea reagointikyky ovat keskeisiä edellytyksiä muutoksessa mukana pysymiselle. Kyky uudistua, joustaa ja kehittää nopeasti uusia toiminta- ja asiointimallien pitää juurruttaa yrityksen jatkuvaksi tekemisen malliksi. On seurattava rakentavien asiakkaiden liikkeitä ja toiveita. Mietittävä kuinka uudistua ja kehittää palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Työnsarkaa riittää, mutta olemme oikealla tiellä.
Kuva: Stark Suomi Oy
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.