Arkisto
Uutiset 30.09.2020
Terveystuotealalla uskotaan positiiviseen viestintään ja EU-tason yhteistyöhön.
- Terveystrendi on ollut vallalla jo pitkään, eikä se ole hävinnyt mihinkään. Päinvastoin, poikkeuksellisina aikoina terveys korostuu entisestään, Terveystuotetukut ry:n toimitusjohtaja Jukka Ropponen sanoo.
Vaikka käyntimäärät erikoiskaupoissa ovat vähentyneet kokonaisuudessa korona-epidemian aikana, niin etenkin vastustuskykyä kohottavien tuotteiden menekki on noussut selvästi.
Aika näyttää, miten epidemia vaikuttaa alaan, mutta toistaiseksi se on päässyt vähemmällä.
Terveystuoteala myös monipuolistuu kovaa vauhtia. Se näkyy alan yhdistyksen nimessä, joka muuttui reilu vuosi sitten Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liitosta Terveystuotetukut ry:ksi.
- Ala on muuttunut, joten nimeä haluttiin tarkentaa. Nyt se on lyhyempi ja helppokäyttöisempi ja kattaa alan toimintaa laajemmin, Ropponen kertoo.
Yhdistyksen jäsenyritykset ovat pääosin terveystuotetukkuja, -valmistajia ja -maahantuojia, mutta mukaan on tullut uudenlaisiakin toimijoita. Vuonna 2019 yhdistykseen liittyi ensimmäinen geenitestausta tekevä yritys.
Ulkomailta johdettu nettikauppa on ollut pidempään ongelma terveystuotealalla. Ulkomaisissa nettikaupoissa alan sääntöjä ei aina noudeta, mikä on vaikuttanut alan maineeseen laajemminkin.
Ongelmia on tullut esimerkiksi Yhdysvalloista tilattujen tuotteiden kanssa, jotka ovat olleet EU-markkinoiden vastaisia. Myös erilaiset tilausansat, joissa näytepakkauksen tilaamalla onkin tietämättään sitoutunut pidempään tilaukseen ovat vaivanneet alaa.
- Tämän vuoksi kotimaiset hankintakanavat ovat turvallisempia, Ropponen sanoo.
Koronan myötä alalla on tapahtunut myös uudenlaisia ylilyöntejä. Euroopassa on uutisoitu väitteistä, joiden mukaan ravintolisät vaikuttaisivat viirukseen. Niin ei kuitenkaan voi sanoa, sillä silloin ollaan Ropposen mukaan lääkkeellisen markkinoinnin alueella.
Terveystuotetukut ry:n jäsenyritykset ovat eettisissä säännöissään sitoutuneet toimimaan määräysten mukaisesti ja yhdistyksen yhtenä tavoitteena onkin parantaa alan mainetta.
- Teemme säännöllistä viestintää ja nostamme esiin alan positiivisia uutisia, Ropponen kertoo ja viittaa Terveystuotetukut ry:n ylläpitämään Ravintolisätiedotus-sivustoon, joka on terveystuotealan virallinen tiedotussivusto.
Terveystuoteala on moneen muuhun alaan verrattuna hyvin säädelty. Tuotteita ei voi markkinoida miten tahansa, vaan mainostamisen on tapahduttava alalla sallittujen terveysväittämien puitteissa. Tässä on kuitenkin omat hankaluutensa.
- Toisinaan käytäntö estää kertomasta asioita, joita muu lainsäädäntö edellyttäisi, eikä kuluttaja saa oikeita ja riittäviä tietoja ostamistaan tuotteista, Ropponen sanoo.
Viralliset EU-tasolla hyväksytyt sanamuodot ovat usein myös vaikeaselkoisia. Moni yritys on vaihdellut sanamuotoja tehdäkseen väittämistä kansankielisiä, mutta siinä törmätään usein tulkintaan. Valvovat viranomaiset voivat olla eri mieltä siitä, miten väittämiä saa tulkita ja sanamuotoja muuttaa.
Vuoropuhelu viranomaisten kanssa niin kotimaassa kuin EU-tasolla onkin Terveystuotetukut ry:lle tärkeää samoin kuin jäsenyritysten ja koko alan toimintaedellytyksistä huolehtiminen.
Terveystuotetukut ry:n kuuluminen alan eurooppalaiseen Food Supplements Europe (FSE) –järjestöön on Ropposen mukaan elintärkeää.
- Valtaosa säännöksistä tulee EU:sta. Kotimaan viranomaiset antavat täydentäviä säädöksiä ja valvovat niiden noudattamista, mutta päätökset tehdään EU-tasolla, Ropponen sanoo.
Hän kertoo, että EU-tasolla on tiedossa muutamia isoja muutoksia asioihin, jotka ovat olleet pitkään pysähdyksissä.
Yksi suurennuslasin alla oleva osa-alue on kasviperäisten ainesosien terveysväitteet, joiden käsittely on ollut EU:ssa jäissä jo vuosikausia. Nyt asia on päässyt komission työlistalle ja tulee todennäköisesti käsittelyyn tämän tai ensi vuoden aikana.
- Se on kaksipiippuinen juttu: toisaalta ainesosilla on nyt sellaisia terveysväitteitä, joita voi vielä käyttää, mutta jotka todennäköisesti eivät läpäise enää seulaa. Toisaalta olisi markkinoiden toimivuuden kannalta tärkeää, että tällainen iso osa-alue löytäisi oman toimintamallin esimerkiksi perinnekäyttöön liittyvillä väitteillä, Ropponen sanoo.
Toinen pitkään pysähdyksissä ollut, mutta nyt muuttumassa oleva asia on säädökset vitamiinien ja kivennäisaineiden ylärajoista.
Euroopan laajuisia ylärajoja ei ole määritelty, mikä on hankaloittanut kansainvälistä kauppaa.
- Vientikauppaa ei ole tällä hetkellä yksinkertaista tehdä, sillä valmis tuote ei välttämättä sovellukaan markkinoille, jos maiden väliset raja-arvot ovat erilaisia.
Alan eurooppalainen järjestö FSE on tehnyt asiasta oman julkilausumansa ja laatinut mallin turvallisten ylärajojen määrittelemiseksi.
Teksti ja kuva: Laura Karlin
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.