Arkisto
Uutiset 26.05.2020
Kiertotalouden edistäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat olleet tärkeitä ja näkyviä teemoja julkisessa keskustelussa. Viime vuoden lopulla Euroopan komission vihreän kehityksen ohjelmalla (Green Deal) luotiin näille tavoitteille suuntaviivat EU-politiikassa. Sitten tuli korona ja laittoi maailman jokseenkin sekaisin – ainakin toistaiseksi.
Nyt eletään ennennäkemättömiä aikoja ja tarvittaisiin se kuuluisa kristallispallo, että uskaltaisi edes ennustaa milloin päähuomio ja tekeminen kääntyy pandemian selättämisestä taas tavanomaisempien asioiden edistämiseen ja innovointiin kiertotaloudelle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Kaikki ei ole Brysselissä tai Euroopan kemikaalivirastossa kuitenkaan pysähtynyt pandemian takia. Green Dealin jälkeen on tullut ulos lisää siihen liittyvää materiaalia. Myös kestävää kehitystä tukevan kemikaalistrategian etenemissuunnitelma on parhaillaan kommentoitavana. Suunnitelma nojaa paljolti aiemmin tehtyihin selvityksiin, sidosryhmien kuulemisiin ja komission tiedonantoihin, eikä sisällä juurikaan mitään ennen kuulematonta, paitsi yhden uuden ja selkeän viestin: komissio katsoo koronakriisin osoittavan myös tehokkaan kemikaalipolitiikan toteuttamisen tärkeyden. Edelleen lainsäädännön tärkeä tehtävä on suojella ihmisen terveyttä ja ympäristöä kemikaalien aiheuttamilta haitoilta, mutta nyt maininnan saa myös EU:ssa tapahtuva kriittisten tuotteiden valmistuksen tärkeys riippumattomuuden takeena.
Nyt jos koska sopii toivoa, että kemikaalihallinnan työkalupakkiin löytyy ymmärrystä ottaa käyttöön uudenlaisia keinoja. Tarvitaan myös rohkeutta uudistaa lainsäädäntöä siihen suuntaan, että yrityksillä on hyvät edellytykset toimia alallaan kaikissa olosuhteissa. Lainsäädännön täytyy aidosti tukea kiertotalouden toteuttamista käytännössä.
Tarpeellisista muutoksista ei vielä ole merkkejä näkyvissä. Kello käy armotta esimerkiksi ilmoitusten tekemiseksi kemikaaliviraston SCIP*-tietokantaan. 5.1.2021 alkaen ja sen jälkeen markkinoille saatettavista esineistä on ensi vuonna tehtävä ilmoitus, jos siinä on erityistä huolta aiheuttavaa ainetta 0,1 painoprosenttia tai enemmän. Vain suoraan kuluttajille myyvät kaupat ovat velvollisuuden ulkopuolella. Kemikaaliviraston Safer Chemicals Conference’ssa voi kuulla ja nähdä uusimman kehitysaskeleet tästä tietokannasta, joka on määrä avata käyttöön lokakuussa.
Tietokannan vaatimattomat hyödyt kustannuksiin nähden ovat herättäneet laajaa keskustelua koko valmistelun ajan. Nyt kovaa kritiikkiä esittää myös kierrätystoimialan EU-etujärjestö. Sekin pelkää, että useiden miljardien kustannukset valuvat hukkaan. Kierrätyssektori ei ylipäätään usko, että tietokanta auttaisi sitä poistamaan haitallisia aineita pois kierrosta. Tämä on yhtä aikaa tervetullut ja huolestuttava viesti. Selvästi tarvittaisiin aikalisä ennen SCIP-tietokannan käyttöönottoa perinpohjaisen keskustelun käymiseksi siitä, miten parhaiten päästään tavoitteeseen myrkyttömästä ympäristöstä. Kunnollista vaikutusten arviointia ei tehty lainsäädäntöprosessin aikana.
Viime vuonna tähän aikaan yleistä tilannetta kemikaalilainsäädännön näkövinkkelistä kuvasti toteamukseni ”edessä mahdollisuuksia ja haasteita”, kun tarkastelin kemikaalikysymyksiä osana kiertotalouden edistämistä ja lainsäädännön roolia siinä. Nyt voi todeta, että haasteita on vielä selätettäväksi ja mahdollisuuksien saavuttamisen tielle on tullut hidasteita. Toivottavasti tämä kaiken läpileikkaava kriisi synnyttää uutta ajattelua lainsäädännön kehittämiseen – tulevaisuus sen sitten näyttää, miten onnistuttiin.
*SCIP = Substances of Concern In articles as such or in complex objects (Products)
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.