Arkisto
Uutiset 08.11.2019
Kännykät, tabletit, tietokoneet, älytelevisiot, pelikonsolit, navigointilaitteet ja ääniohjaimet ovat vallanneet elämämme kuin varkain ja lähes täydellisesti reilussa kymmenessä viime vuodessa. Kulutamme digitaalista sisältöä jatkuvasti työssä ja vapaa-ajalla, tavalla tai toisella. Ei ihme, että olemme ajoittain digiähkyssä.
Megatrendejä tutkittaessa teknologiat ovat merkittäviä ajureita lähes kaikessa. Yhä useampi kuluttaja on digitaalisesti kiinnittynyt suosimiinsa brändeihin ja alustoihin, sekä alati aktiivisemmin dialogissa näiden kanssa. Tämän vastapainona kuluttajat ovat alkaneet pohtia omaa suhdettaan teknologioihin ja digitaalisen läsnäolonsa määrää. On syntynyt tarve vähentää riippuvuutta älylaitteista pitämällä ”netittömiä” lomia ja älylaitteista vapaita päiviä. On alettu puhumaan digikatkaisuista, Digital Detox.
Työelämän pikaviestipalveluissa jaettavien viestien luikerteleminen ihmisten vapaa-ajalle on johtanut keskusteluun siitä, voiko työntekijä enää olla täysin vapaa työajan ulkopuolella. Välitöntä reagointia tuputtavat laitteet eivät toimi enää niiden alkuperäisellä, elämää helpottamaan pyrkivällä tavalla. Push-viestit ja äänimerkit saavat yhä useammin meidät tuntemaan, että olemme enemmän älylaitteidemme palvelijoita, kuin toisin päin.
Kuluttajan näkökulmasta sosiaalisen median pyrkimys koukuttaa käyttäjä palaamaan yhä uudelleen ja useammin palvelun pariin, on johtanut kahteen lieveilmiöön: Nomophobiaan, järjenvastaiseen pelkoon olla ilman puhelinta, ja FOMO:on (Fear of missing out), tarpeeseen jatkuvasti seurata ihmisten päivityksiä sosiaalisessa mediassa. Näiden ilmiöiden saadessa enemmän huomiota, kuluttajat tekevät useammin tietoisia päätöksiä vetäytyä teknologioiden äärestä suunnitelmallisesti.
Verkossa vietetyn ajan määrä tuskin siis jatkaa kasvuaan, vaikka käyttäjien määrä vielä kasvaakin. Sitä suuremmalla syyllä brändien on varmistettava, että jokainen vuoropuhelu asiakkaan kanssa viedään strategisesti parhaalla tavalla maaliin. Kuluttaja kun ei välttämättä palaa kuluttamaan kallista aikaansa kanavaan, jossa se ei saa itseään tyydyttävää palvelua tai kokemusta.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.