Arkisto
Uutiset 06.09.2019
Miltä kauppa näyttää vuonna 2040? Tutkimusyhtiö Euromonitor Internationalin selvityksen mukaan muutokset ovat suuria. Sosiaalinen media siirtää vallan brändeiltä kuluttajille, kuluttajat kaipaavat ainutlaatuisia kokemuksia, automatiikka helpottaa kuluttajien elämää ja myymälöistä tulee tuotteiden tutustumis- ja testauspaikkoja.
On varmaa, että tulevien parin vuosikymmenen muutokset kaupankäynnissä ovat suuria. Taustalla on monia merkittäviä toimintamallien muutoksia, joita ohjaa mm. koneoppiminen, teknologinen kehitys ja ihmisten laitteiden kytkeytyminen yhä enemmän toisiinsa.
Koko ajan liikutaan kohti yhä suurempaa yksilöllisyyttä. Virtuaalitodellisuus tuo viihdetarjonnan jokaisen ulottuville ja palvelut ovat yksilöllisiä, kun henkilöt tunnistetaan ja voidaan tarjota heille mieluisia palveluja.
Kodeissa henkilöt ja laitteet kommunikoivat keskenään sujuvasti. Esineiden Internet tarjoaa uusia mahdollisuuksia mm. kaupankäyntiin kotoa. Laitteet ovat pääosin kytkettyjä verkkoon ja valmistajat ovat myös kehittäneet niihin kuluttajia palvelevia ominaisuuksia. Tavarantoimituksetkin hoituvat droneilla ja vasta silloin, kun vastaanottaja on itse paikalla.
Yritykset tarjoavat tavaroiden ja palveluiden tuomista kotiin lähes kaikilla toiminta-alueilla, vain napin painalluksella. Kotoa ei välttämättä tarvitse lähteä liikkeelle muutenkaan, kun työtehtävätkin ovat monelta osin etätyötä.
Kuluttajat taas arvostavat saamaansa omaa aikaa ja stressin vähenemistä. Yritykset tarjoavat tähän omia, helppoja ratkaisujaan niin palveluissa, kuin tuotteissakin. Passiivinen, automatisoitu ostaminen myös lisääntyy, joskin tämä tapahtuu hitaammin johtuen yksityisyydensuojavaatimuksista ja näin tilattavien tuotteiden hitaasta kierrosta.
Taloon tuleva henkilö tunnistetaan ja hänelle tarjotaan erilaisia palveluita, vaikkapa mieluisaa valaistusta, lämpötilaa ja musiikkia. Tekniikka tarjoaa myös yksilöllistä terveysseurantaa ja vaikka älypeilin antamia pukeutumisneuvoja. Brändit voivat tuoda ehdotuksia sopivista hankittavista koruista ja muista lisätuotteista. Älykeittiökin toimii yksilöllisten, terveellisten ruokailutottumusten tarjoajana.
Vuorovaikutteiset näytöt tarjoavat monipuolista dataa ja mahdollisuuksia ylläpitää kontakteja ulkomaailman kanssa. Robottiavustajat ovat arkipäivää ja ne hoitavat monia pieniä tehtäviä kotona, tarkkailevat ympäristöä ja tarjoavat seuraa kotona olijoille.
Kuluttajien ostoskäyttäytyminen on muuttunut voimakkaasti. Suurin syy lähteä myymälään on halu tutustua fyysiseen tuotteeseen, testata ja sovittaa sitä. Pelkällä hinnalla on vaikeaa kilpailla ja asiakkaalle pyritään tarjoamaan yksilöllinen ostokokemus ja saada samalla vahvistettua brändiä sekä ostouskollisuutta.
Myymälät tarjoavat impulssiostoksia ja teknologia ohjaa kuluttajaa myymälässä. Tuotteet valitaan virtuaaliseen ostoskoriin ja robotit hoitavat asiakaspalvelua ja noutavat tavarat varastosta.
Kun kuluttajat ovat koko ajan kiinni verkoissa eri laitteilla, on kaupan voitava tarjota juuri heille sopiva tapa olla heihin yhteydessä. Tulevaisuuden kuluttaja on yhä tietoisempi, vaativampi ja kärsimättömämpi. Brändien on pystyttävä tarjoamaan yksilöllisiä kokemuksia pitääkseen kiinni asiakkaastaan.
Myymälät muuttuvat. Tuotteita noutaville asiakkaille on oma sisäänkäyntinsä ja itse myymälään sisään tulevat asiakkaat pyritään jo ovella tunnistamaan mm. yksilöllisen ostokokemuksen tarjoamiseksi ja sopivien tarjousten esittelemiseksi. Tuotteita voi myös kokeilla virtuaalisessa, lopullista käyttöpaikkaa kuvaavassa ympäristössä. Maksukin hoituu automaattisesti, kun poistuu myymälästä.
Teknologinen kehitys määrittelee uudelleen, millaista kuluttajan on elää, työskennellä, ostaa ja pelata tulevaisuudessa. Muutos todennäköisesti kiihtyy jo lähitulevaisuudessa. Seuraavien sukupolvien kaupankäynnin muodot kohtaavat varmasti uudenlaisia haasteita verrattuna nykyisiin markkinoita hallitseviin malleihin. Tämän hetken menestyjät ovat tuoneet tarjolle alustat, jotka yhdistävät palvelut ja ihmiset.
Seuraavan polven muutokset vaativat enemmän mm. laitteistojen uudistamista. Esimerkiksi uusia kytkettäviä kodinkoneita, laitteita ja vuorovaikutteisia näyttöjä. Kauppapaikkojen tulee sekä uudistaa teknologiaansa, että uudistaa myymälänsä muuttuvien vaatimusten mukaisiksi. Myymälässä olevan tavaran määrä vähenee ja tilaa käytetään yhä enemmän kokemusten luomiseksi asiakkaille.
Pysyäkseen mukana, yhtiöiden on kehitettävä toimintaansa muutosten myötä. Toimialamurroksessa menestyvät brändit, jotka pystyvät tekemään perustavanlaatuisia, kuluttajien odottamia kehitystoimia.
Ollaanko näin pitkällä vuonna 2040? Sen tulevaisuus näyttää. Epäilemättä monet, vielä utopialta vaikuttavat muutokset ovat tuolloin tapahtuneet. Vai ollaanko peräti vielä pidemmällä? Monet näistä muutoksista ovat kuitenkin jo aluillaan.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.