Arkisto
Uutiset 20.11.2018
Geoblokkausasetus astuu voimaan 3.12.2018, minkä jälkeen aikaisemmin yleisesti käytetyt EU-alueella toimivien verkkokauppojen maakohtainen uudelleenohjaus ja myyntikielto eivät ole enää sallittuja. Rajoituksia on kuitenkin edelleen runsaasti.
Geoblokkausasetuksessa säädetään velvollisuudesta kohdella EU:n alueella samassa tilanteessa olevia asiakkaita, niin kuluttajia, kuin muita loppukäyttäjiä samalla tavalla heidän kansallisuudestaan tai asuin- tai sijoittautumispaikastaan riippumatta.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Muun muassa sitä, että muusta jäsenvaltiosta tulevaa asiakasta on kohdeltava kuten oman maan kansalaista, ellei ole hyväksyttävää perustetta toimia toisin.
EU:n komissio on laatinut kysymys- ja vastaus –oppaan helpottamaan uuden asetuksen tulkintaa.
EU:n maarajoituksia koskevalla asetuksella - geoblokkausasetuksella - varmistetaan kuluttajalle ja osin yrityksellekin mahdollisuus ostosten tekoon haluamassaan verkkokaupassa EU-alueella. Tähän asti on käynyt usein niin, että elinkeinonharjoittaja kieltäytyy ilman mitään perusteltua syytä myymästä tai toimittamasta tavaroita tai palveluja muissa jäsenvaltioissa oleville asiakkaille tai tarjoamasta heille yhtä edullisia hintoja kuin paikallisille asiakkaille.
EU:n komission tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että vain 37 prosenttia verkkosivustoista salli muissa jäsenvaltioissa olevien asiakkaiden pääsyn tilauksen lopullista vahvistamista edeltävään vaiheeseen. Usein lopullisen kaupan estäminen on tapahtunut vasta, kun maksua on yritetty suorittaa.
Jatkossa myyjällä ei ole velvollisuutta järjestää fyysiselle tavaralle toimitusta asiakkaalle, jos kyseinen maa ei ole kaupan toiminta-alueella. Ostoksen voi siis tehdä, mutta asiakkaan on itse järjestettävä kuljetus haluamallaan tavalla. Tällöin asiakas vastaa myös mahdollisista palautuskustannuksista. Asiakkaalla on kuitenkin oikeus siihen, että tavara toimitetaan johonkin jäsenvaltioon, johon elinkeinonharjoittaja tarjoaa toimituksen, samoin ehdoin kuin paikallisille asiakkaille.
Useissa sähköisissä palveluissa rajoituksia ei voi asettaa. Tällöin on kyse esim. pilvipalveluista, tiedonvarastointipalveluista tai verkkosivustojen ylläpidosta. Asiakkaalla on oltava oikeus palvelun hankintaan samoin ehdoin kuin paikallisilla asiakkailla.
Jatkossa kielletään pääsyn estäminen verkkosivustoille sekä asiakkaan ohjaaminen verkkorajapinnan versiosta toiseen ilman asiakkaan suostumusta. Tämä parantaa hintojen läpinäkyvyyttä, koska asiakkailla on pääsy verkkosivustojen kansallisiin versioihin. Tätä säännöstä sovelletaan myös muihin kuin audiovisuaalisiin sähköisesti suoritettaviin palveluihin, kuten sähköisiin kirjoihin, musiikkiin, peleihin ja ohjelmistoihin, jotka muuten eivät kuulu asetuksen soveltamisalaan.
Elinkeinonharjoittajat voivat valita vapaasti, mitä maksuvälineitä se hyväksyy. Syrjimättömyyssäännös kuitenkin kattaa tilanteet, joissa erilainen kohtelu johtuisi asiakkaan kansallisuudesta tai asuin- tai sijoittautumispaikasta, maksutilin sijainnista, maksupalvelun tarjoajan sijoittautumispaikasta tai maksuvälineen myöntämispaikasta. Erilainen kohtelu on kielletty, jos maksutapahtuma suoritetaan sähköisenä tilisiirtona, suoraveloituksena tai korttipohjaisella maksuvälineellä saman maksutuotemerkin ja -tyypin sisällä, asiakkaan tunnistamisvaatimukset täytetään ja maksu tapahtuu elinkeinonharjoittajan hyväksymässä valuutassa.
Asetuksen soveltamisalaan eivät kuulu palvelut, jotka liittyvät tekijänoikeudella suojattuun sisältöön tai teoksiin aineettomassa muodossa, kuten musiikin suoratoistopalvelut ja sähkökirjat. Myös rahoitus-, audiovisuaaliset-, liikenne-, terveydenhuolto- ja sosiaalialan palvelut on suljettu uuden asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle. Tätä kysymystä tarkastellaan EU:ssa myöhemmin uudelleen.
Asetus vaatii rinnalle myös kansallisen lakimuutoksen, jossa määritellään viranomaisten valtuudet valvontaan. Toimivaltaiseksi viranomaiseksi on tulossa kilpailu- ja kuluttajavirasto, mutta mukaan tarvitaan myös muita tahoja. EU:n kuluttajaviranomaisten valvontayhteistyön piiriin (uusi CPC-asetus) geoblokkausasetus tulee vasta tammikuusta 2020 alkaen. Valvonnan toteutuminen ennen tätä on epäselvää ja vaatii tarkennuksia. Lakimuutos on tulossa eduskunnan käsittelyyn joulukuussa.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.